неделя, 4 май 2014 г.

Безапелационен Наполи грабна Купата на Италия



 
     Наполи спечели втора Купа на Италия в последните три години, като надви Фиорентина с 3:1 на стадион "Олимпико" в Рим. Това бе общо пети триумф на южняците в турнира, в който триумфираха и през 2012 г.
   Двубоят закъсня с близо 45 минути заради баталните сцени в часовете преди началото, при които бяха ранени четирима души – трима тифози и един полицай. Когато срещата най-после започна, Наполи прати Фиорентина в нокдаун само за 17 минути.
   Инсине откри за южняците след пас на Хамшик, а малко по-късно пак той удвои, като този път асистенцията бе на Игуаин. Виолетовите се върнаха в мача благодарение на прекрасен гол от въздуха на Варгас, а второ тяхно попадение бе отменено заради засада непосредствено преди почивката.
   През второто полувреме Инлер от Наполи бе изгонен за два жълти картона, но Иличич пропусна да изравни за Фиорентина, когато, останал сам срещу Рейна, не уцели вратата.
В добавеното време пък Мертенс не сбърка и оформи крайното 3:1 за Наполи.
   Наполи започна мощно срещата и Инсине шутира остро по диагонала в 6-ата мин., но вратарят на Фиорентина Нето отклони в корнер. Наложи се той да се намесва решително и след изпълнението на ъгловия удар, когато Игуаин едва не откри от непосредствена близост.
   Наполи все пак поведе в 11-ата мин. след чудесна контра. Хамшик тръгна мощно, пробяга трийсетина метра и изведе Инсине на левия фланг, който шутира от движение. Топката срещна далечната греда и се оплете в мрежата – 1:0 за небесносините.
   В 15-ата мин. Наполи проведе още една отлична атака. Кайехон центрира по земята и Гонсало Родригес под носа на връхлитащия Игуаин със сетни сили отклони в корнер, като едва не си отбеляза автогол.
   При следващата атака обаче южняците не простиха на Фиорентина. Игуаин проби отдясно, като преодоля Савич, след което центрира по земята. Топката дойде назад за Хамшик, но връхлитащият отляво Инсине отново стреля от движение. Този път кълбото се отклони от крака на  Томович и пак влетя в мрежата на виолетовите – 2:0.
   Любопитното е, че Инсине имаше само две попадения в 34 мача от Серия А през сезона. Това обаче не му попречи да вкара два гола за 17 минути във финала.
   Чак в 24-ата мин. Фиорентина погледна към вратата на Наполи, но далечният шут на Борха Валеро бе неточен. Кайехон пък опита късмета си с нисък далечен диагонален изстрел пред другата врата, но също не намери мрежата.
   Виолетовите все пак се върнаха в мача в 28-ата мин. Иличич находчиво изведе Варгас зад отбраната с прехвърлящ пас с едно докосване и перуанецът от въздуха с левия крак препарира Рейна, който не мръдна – 1:2.
   В 45-ата мин. Фиорентина изравни, след като Акуилани засече центриране от фаул на Иличич, но попадението не бе засечено заради засада и небесносините въздъхнаха с облекчение. При това самият Акуилани като че ли бе на една линия с последния защитник в небесносиньо, но негов съотборник наистина бе в засада.
 
В началото на второто полувреме двата тима предимно се опитваха да вземат надмощие в средата на терена, като допускаха доста брак в действията си и голови положения липсваха. Треньорът на Фиорентина Винченцо Монтела извади левия си бек Паскуал и пусна вместо него халфа Мати Фернандес. Опонентът му Рафа Бенитес пък реагира, като вкара в игра Мертенс вместо Хамшик.
   В 71-ата мин. пък Бенитес извади Игуаин за сметка на Пандев. Мати Фернандес имаше добра възможност, но ударът му с левия крак бе отклонен в корнер от страфа на Наполи Рейна. На терена се появи голаджията на Фиорентина Джузепе Роси, който не бе играл от 5 януари заради тежка травма.
   Варгас опита късмета си с шут от остър ъгъл, но отново се стигна само до ъглов удар. Наполи отвърна светкавично, като Мертенс изведе Пандев сам срещу Нето, но стражът на виолетовите не трепна и спаси тима си от нов гол.
   В 79-ата мин. пък Инлер, който получи капитанската лента при излизането на Хамшик, влезе грубо отзад на съперник, получи втори жълт картон и остави Наполи с човек по-малко. Бенитес извади автора на двете попадения за южняците Инсине, за да го смени с Бехрами.
   В 85-ата мин. Фиорентина пропусна фантастичен шанс за изравняване. Резервата Матри изведе Иличич вдясно, но останал сам срещу Рейна, словенецът стреля неточно покрай далечната греда.
   Матри получи хитър пас от Писаро и стреля без забавяне, но в аут.
   Всичко приключи във втората минута на даденото от съдията продължение, когато Мертенс бе изведен отлично от Кайехон вляво и без проблеми преодоля Нето – 3:1 и Купа на Италия за Наполи.
ФИОРЕНТИНА – НАПОЛИ 1:3
0:1 Инсине 11
0:2 Инсине 17
1:2 Варгас 28
1:3 Мертенс 90+2
 Фиорентина: Нето, Томович, Гонсало Родригес, Савич, Паскуал (56 Мати Фернандес), Акуилани (83 Матри), Писаро, Варгас, Борха Валеро, Хоакин (72 Роси), Иличич
Наполи: Рейна, Енрике, Албиол, Фернандес, Гулам, Инлер, Жоржиньо,  Кайехон, Хамшик (64 Мертенс), Инсине (81 Бехрами), Игуаин (71 Пандев)
Червен картон: Инлер  79 (втори жълт)



http://www.gol.bg/footballitaly/2014-05-04/napoli-srazi-fiorentina-s-31-i-grabna-kupata



Хамшик: Случилото се преди мача беше ужасно 

Случилото се преди мача беше ужасно Капитанът на Наполи Марек Хамшик призна, че за него и съотборниците му е било много трудно да излязат на терена на "Стадио Олимпико" след случилото се преди срещата с Фиорентина. Феновете на Наполи бяха нападнати в Рим, а един пострада изключително тежко и се бори за живота си. "Ние сме професионалисти и трябваше да дадем най-доброто от себе си. Горд съм, че носих капитанската лента в този мач. Това беше велика победа, която си заслужихме напълно", добави словакът. Купата на Италия отива в Неапол+19 Аржентинският ас Гонсало Игуаин призна, че не се е чувствал комфортно на терена, тъй като е имал болки в глезена. "Исках да бъда там и стисках зъби. Поздравления за Лоренцо и Дрис, които вкараха", каза Игуаин. Гьокхан Инлер, който остави съотборниците си с човек по-малко, благодари на отбора за характера. "Бяха страхотни и след моето изгонване. Толкова много искахме да отнесем Купата в Неапол, че нямам думи да опиша радостта си", добави играчът, който вече е печелил трофея и през 2012 г.: http://www.sportal.bg/news.php?news=485823

Инсиние: Това е най-великата вечер в кариерата ми 
Това е най-великата вечер в кариерата ми "Това е най-великата вечер в кариерата ми. Радостен съм, че спечелих трофей с отбора на сърцето си. Не вкарах много голове този сезон, но винаги се жертвах за отбора. Съжалявам за случилото се с нашия фен, който се бори за живота си. Изпращам му една голяма прегръдка и посвещавам Купата на него, както и на град Неапол. Колкото до първия ми гол - обичам да бележа така, само с един-единствен удар. Не мисля за световното. Ако се справям добре в Наполи, няма начин да не бъда забелязан. Това ще бъде огромна гордост за мен", каза Инсиние.
http://www.sportal.bg/news.php?news=485822

Бенитес: Инсиние е футболист за "скуадра адзура" 
Инсиние е футболист за "скуадра адзура" Треньорът на Наполи Рафаел Бенитес призова Чезаре Прандели да вземе нападателя Лоренцо Инсиние на световното в Бразилия. Футболистът блесна за Наполи при успеха срещу Фиорентина във финала за Купата на Италия, като се разписа на два пъти за победата с 3:1, донесла първи трофей на Бенитес начело на тима. "Лоренцо има качества за националния отбор. Тази вечер го доказа. Той е футболист, който може да направи разликата. Сега нека да се насладим на успеха, а след това да мислим за мача с Каляри. Посвещавам трофея на президента и град Неапол. Това е голям успех за всички. Благодаря на играчите за показания характер. Издържахме на натиска и запазихме предимството си с човек по-малко", каза Бенитес.
http://www.sportal.bg/news.php?news=485821

Босът на Наполи: Шапки долу за Бенитес 


 
Президентът на Наполи Аурелио де Лаурентис изтъкна заслугите на треньора Рафаел Бенитес за спечелването на Купата на Италия. Нещо повече - той призова всички да се поклонят пред таланта на испанеца. "Шапки долу за Рафа! Той е изключителен професионалист. Дойде в Неапол в една напълно непозната за него среда и веднага успя. Този успех е само началото. Посвещаваме купата на град Неапол и пострадалите наши привърженици. Надявам се най-тежко засегнатият да е вън от опасност за живота. Мисля, че неаполитанците се показахме като разумни хора. Успяхме да разрешим бързо и ефикасно проблема с феновете", каза още Де Лаурентис.:  

Монтела разочарован, но не и отчаян 
http://img2.sportal.bg/uploads/news/2014_18/images/00485819.jpg
Треньорът на Фиорентина Винченцо Монтела обяве, че е разочарован, но не и обезсърчен след загубата от Наполи във финала за Купата на Италия срещу Наполи с 1:3. "Започнахме мача лошо. Съперникът е голям отбор. В крайна сметка играта стана балансирана и накрая можеше да се получи всякакъв резултат. Горд съм с играчите и публиката, която беше великолепна. Футболистите донесоха много поводи за ентусиазъм във Флоренция. Смятам, че това е само началото на един славен път за Виола. Щяхме да изглеждаме другояче с Марио Гомес и Джузепе Роси, ако бяха здрави на 100%", каза още Монтела. Двубоят на "Олимпико" беше изгледан от трибуните и от новия премиер на Италия Матео Ренци, който е бивш кмет на Флоренция и голям фен на Фиорентина.
http://www.sportal.bg/news.php?news=485819
 

 

Няма коментари:

Собствено Търсене