събота, 12 юни 2010 г.

Съдийски грешки

Съдийски грешки пренасочили 222 точки в Серия А, реферите пратили Юве в Европа



Реферите са подарили само 2 точки на Ювентус, но те се оказват достатъчни за място в Европа © Reuters
Грешки на футболните съдии са причина за несправедливото разпределение на 222 точки в изминалия шампионат на италианската Серия А, сочи разпространеното днес проучване на независимата организация „Наблюдатели на съдийските грешки в Калчото”.

Най-ощетен клуб е Удинезе, на когото реферите са отнели 11 точки, благодарение на които сега отборът щеше да бъде на 7-мо, а не на 16-о място и щеше да попадне в зоната за Лига Европа.

След него е Киево, лишен от 9 точки, които му струват 5 позиции в крайната класация. С по 8 точки са ощетени Наполи и Болоня, но за неаполитанците остава непроменено участието в Лига Европа, докато болонезите щяха да са с 5 места по-високо и нямаше да бъдат застрашени от изпадане във втори ешелон.

Най-щедри са били съдиите към Аталанта, получила 6 незаслужени точки, които обаче не стигнаха за оставане в Серия А. По 3 точки са подарени съответно на Интер, Дженоа и Лацио. За шампионите това е без значение, но генуезците щяха да са с 6, а лациалите с 4 позиции по-надолу в таблицата.

Според проучването Ювентус е получил само 2 точки повече в резултат на съдийски грешки, но те са решителни, тъй като с тях Старата госпожа се класира на 7-а позиция и зае мястото на Удинезе в Лига Европа.

За първи път през последните седем години съдийските грешки не променят крайното класиране в челната четворка, която попада в Шампионската лига, както и последната тройка на изпадналите в Серия Б.

„В крайна сметка жертви са все едни и същи отбори и аз се надявам това да е само случайност। Безсмислено е да се въртим около проблема, който може да се реши с въвеждането на терена на видеомонитори, за да могат реферите да гледат повторение на спорните положения преди да вземат решение. Футболът се промени, стана по-бърз и е невъзможно съдиите да са безпогрешни. Сеп Блатер и Мишел Платини обаче се правят на разсеяни и си прехвърлят отговорността”, заяви председателят на „Наблюдатели на съдийските грешки в Калчото” Лучано Лупи.

http://gong.bg/view_article.php?article_id=139079



Няма коментари:

Собствено Търсене