понеделник, 21 май 2012 г.

Вдъхновен Наполи грабна Купата на Италия


http://www.justnapoli.it/wp-content/uploads/2012/05/610x.jpg   Отборът на Наполи  е новият носител на Купата на Италия. Неаполитанците спечелиха четвъртото си отличие в турнира, след като надиграха с 2:0 шампиона Ювентус на финала в Рим. Тимът на Валтер Мадзари  показа много вдъхновена игра и взе първият си трофей от 21 години насам и първа купа на страната от 1987 година. Точни за успеха на Наполи бяха Единсон Кавани в 63-ата минута от дузпа и Марек Хамшик  в 83-ата минута. По този начин пък Ювентус изпусна възможността да запише дубъл през този иначе толкова успешен сезон за "старата госпожа".

Това бе последен мач за ветерана в състава на Ювентус Алесандро Дел Пиеро, като събитието бе отбелязано от неговите съотборници, които излязоха с фланелки с датата на първия и последния му мач за клуба (12 септември 1993 - 20 май 2012). В състава на Наполи пък Езекиел Лавеци също се сбогува с тима, като и той обяви, че се разделя с клуба.

 
Наполи започна мача много силно и в началните минути почти всичко интересно се случваше пред вратата на Ювентус. Още във 2-ата миута Камило Сунига бе оставен непокрит в наказателното поле и от близо стреля с глава, но Марко Сторари успя да спаси. След това в 10-ата минута Лавеци направи опасен пробив и стреля силно, но покрай вратата.

Едва в 18-ата минута Юве отправи първия си удар към вратата на Морган Де Санктис, но той бе доста опасен. Клаудио Маркизио се възползва от една лошо изчистена топка и пробва рефлексите на вратаря, който обаче бе на мястото си. След това в 33-ата минута и Андреа Пирло имаше нелоша възможност да обстрелва вратата на съперника, но и той не затрудни Де Санктис. Наполи пък отговори с нелош удар на Гьокхан Инлер.

В заключителните минути на първата част Юве видимо вдигна оборотите и първо в 38-ата минута Марко Бориело стреля опасно покрай вратата. След това в 41-ата минута Клаудио Маркизио бе изритан лошо в наказателното поле, но съдията явно не видя ситуацията и не отсъди дузпа. В самия край на полувремето пък Дел Пиеро получи възможност да пробва точността си от фаул, но Де Санктис отново спаси удара му.

Наполи обаче отново стартира втората част по-добре. Още в 48-ата минута Блерим Джемайли нахлу в наказателното поле на съперника, но стреля в аут. След това в 55-ата минута Кристиан Маджо падна в пеналта на Юве след сблъсък с Мартин Касерес, но съдията не видя основание да даде дузпа. В 62-ата минута обаче Марко Сторари събори нахлуващия на скорост Лавеци и този път дузпата бе очевидна и бе отсъдена. Зад топката пък застана Кавани и хландокръвно откри резултата в полза на Наполи.

В следващите минути обаче Юве се хвърли в атака и първо Марсело Естигарибия пропусна добра възможност след центриране на Андреа Пирло, а в 70-ата минута и Леонардо Бонучи стреля от близо, но Де Санктис спаси. Наполи обаче чакаше своя шанс на контраатака и в 83-ата минута Марек Хамшик бе изведен очи в очи със Сторари и с техничен удар оформи крайното 2:0, с което окончателно реши изхода на мача в полза на ссвоя тим. В 89-ата минута пък Юве остана с 10 човека на терена, след като Фабио Куалярела получи директен червен картон за удар с лакът в лицето на съперник.

Ювентус - Наполи 0:2
0:1 Кавани (63) д. 0:2 Хамшик (83)

Стартови състави:
ЮВЕНТУС: Сторари, Бардзали, Бонучи, Касерес, Лихтщайнер (Пепе 68), Видал, Пирло, Маркизио, Естигарибия, Бориело (Куалярела 72), Дел Пиеро (Вучинич 68)
НАПОЛИ: Де Санктис, Кампаняро, Канаваро, Ароника, Маджо, Сунига, Инлер, Джемайли, Хамшик (Досена 85), Лавеци (Пандев 70), Кавани (Бритос 90)
  


http://www.sportal.bg/news.php?news=365836

Няма коментари:

Собствено Търсене