понеделник, 7 януари 2013 г.

Матадора разкъса "вълците"


 
Наполи започна по изключителен начин 2013 г. като разгроми с 4:1 Рома у дома. Хеттрик направи звездата на неаполитанците Единсон Кавани. Победата е втора поред в първенството за тима на Валтер Мадзари. Наполи излезе на третото място в първенството с 37 точки - 2 по-малко от втория Лацио и 2 повече от Интер и Фиорентина.
  Единсон Кавани откри резултата още в 4-ата минута. След това в началото на второто полувреме уругваеца покачи на 2:0. Рома пропусна няколко положения, а в 71-ата минута Кавани оформи перфектния си хеттрик.
  Рома върна един гол чрез Освалдо, но Миралем Пянич бе изгонен за втори жълт картон веднага след това. В добавеното време Кристиян Маджо оформи крайното 4:1 за Наполи. Рома остава на шестото място в класирането с 32 точки.
  Наполи завърши 2012 г. с победа, но формата на отбора е отчайваща. Преди успеха над опашкаря Сиена с 2:0 неаполитанците загубиха четири пъти поред във всички турнири. Две от загубите бяха от Болоня - и двете у дома. Едната за Купата на Италия, другата за първенството. Рома пък дойде в Неапол в отлична форма с има пет победи в последните 6 мача в първенството.
 
  Треньорът на домакините Валтер Мадзари заложи на типичното 3-4-1-2, като Пандев бе партньор на Кавани в атака, а Хамшик - зад гърба им. За Рома титуляр беше капитана Франческо Тоти, който бе измъчван от вирус в последно време. Заедно с него в атака бяха още Дестро и Ламела.
  Бурдисо зае мястото на наказания Маркиньос в центъра на защитата на Вълците. Гойкоечея беше на вратата, а Пянич действаше в полузащитата.
  Началото беше взривно за домакините. Още с първата си атака Наполи вкара гол. Горан Пандев пусна изключителен пас през центъра за Кавани и уругваеца се озова сам срещу вратаря. Матадора реализира хладнокръвно и изведе Наполи напред в 4-ата минута.
  Това бе осмият гол на Кавани в последните му осем мача в Серия А. Уругваецът се разписа за шести път в кариерата срещу Рома. Голът шокира Рома и Вълците дълго време не успяха да заиграят добре. Преобладаваше битката в средата на терена. В рамките на няколко минтути жълти картони получиха Пянич, Кампаняро и Тоти.
  Първият шанс за Рома дойде чак след половин час игра. Тоти подаде към Матия Дестро, но вратаря Де Санктис излезе добре и изби топката след удара на нападателя. След това Миралем Пянич пробва силен удар от дистанция, но вратаря на Наполи отново се намеси добре, като изби над гредата.
  В края на полувремето Рома наистина натисна. Пянич стреля от фаул над гредата, а после Ламела опита шут с левия крак от дистанция, но беше твърде в центъра на вратата и Де Санктис спокойно спаси.

  Наполи започна второто полувреме по същия начин като първото - с гол. Кавани откри резултата в четвъртата минута на първата част и удвои в третата на второто полувреме. Хуан Сунига проби отляво, стигна до аутлинията и върна топката към центъра на наказателното поле. Пасът стигна до Кавани, който спря, завъртя се и стреля. Топката спря в мрежата зад Гойкоечея.
  Това бе 15-и гол за Кавани този сезон в Серия А и той излезе еднолично начело при реализаторите в калчото. Уругваецът изпревари Стефан Ел Шаарави от Милан, който има 14.
  Малко след това Наполи имаше възможност да убие напълно интригата в мача. Марек Хамшик пропиля отличен шанс. Кавани изведе словака, който излезе срещу вратаря, но реши да го финтира и в този свой опит скъси много ъгъла към вратата. Хамшик бе блокиран на аутлинията от защитник.
  Рома се хвърли напред и Тоти изведе чудесно Матия Дестро, но удара с левачката на младока мина в страни от вратата. Земан направи своя ход и пусна Освалдо на мястото на Дестро.
  Рома изпусна изключителна възможност като трима души имаха шанс да вкарат в рамките на една атака. Първо Освалдо стреля от точката за дузпата, но Де Санктис спаси, после вратарят на Наполи изби добавка от упор на Ламела, а след това Брадли стреля в аут вместо да уцели опразнената врата.
  И Рома си плати за този пропуск. Единсон Кавани вкара за трети път в мача. Уругваецът засече с глава центриране от корнер и опъна мрежата зад Гойкоечея отново. Матадора реализира перфектен хеттрик. Първият му гол беше с десния крак, втория - с левия, а третия с глава.
  Това бе пети хеттрик на Кавани в кариерата му в Серия А. Последният беше през септември срещу Лацио. Куриозното е, че всичките са реализирани винаги в мачове у дома. За Кавани това бе осми гол в 11 мача срещу Рома. Няма друг отбор, на който да е вкарвал повече.
  Рома обаче не се отказа и върна едно попадение само 2 минути по-късно. Страхотен пас в празно пространство на Пянич изведе Освалдо, който с удар по диагонала намали разликата.
  След още 2 минути Рома остана с 10 души. Миралем Пянич беше изгонен за втори жълт картон. Босненецът скочи грубо в краката на Джемайли и остави своя тим с човек по-малко и два гола пасив. Треньорът Земан обаче завърши мача с оригинална схема - 3-3-3.
  Въпреки това пак Рома имаше шанс да вкара гол. Балдзарети центрира добре и Брадли с глава засече топката, но удара не намери целта.
  Шест минути преди края Кавани можеше да реализира четвърти гол. Той излезе сам срещу вратаря, но този път Гойкоечея успя да измъкне топката от краката на уругваеца.
  На другата врата Де Санктис спаси нов удар с глава на Брадли. Въпреки опитите на Рома с човек по-малко Наполи бе отбора, който реализира последния гол в срещата. В добавеното време Кристиян Маджо бе точен за крайното 4:1. Той бе изведен сам срещу вратаря и не сбърка.
НАПОЛИ - РОМА 4:1
1:0 Кавани 4
2:0 Кавани 48
3:0 Кавани 70
3:1 Освалдо 72
4:1 Маджо 91
Ч.к. Пянич (Рома) 74

НАПОЛИ: Де Санктис, Кампаняро, Бритос, Гамберини, Маджо, Бехрами, Инлер (65 Джемайли), Сунига, Хамшик (88 Инсине), Кавани, Пандев (81 Место)
РОМА: Гойкоечея, Пирис (82 Флоренци), Бурдисо, Кастан, Балдзарети, Пянич, Де Роси, Брадли, Ламела, Дестро (62 Освалдо), Тоти

Няма коментари:

Собствено Търсене