Порто се класира на четвъртфинал за Лига Европа, след като завърши 2:2 като гост на Наполи. Драконите продължават напред след успеха 1:0 у дома и общ резултат от двата мача 3:2.. Два гола в рамките на 7 минути през второто полувреме стигнаха за класирането на португалците.
Наполи игра много силно през първото полувреме и откри резултата чрез Горан Пандев. Италианците трябва да съжаляват, че пропуснаха много положения. След паузата Порто изравни с първия си точен удар в мача. Разписа се резервата Гилас.
Този гол разстрои играта на Наполи и гостите удариха греда веднага след това чрез Дефур. В 76-ата минута Рикардо Куаресма се разходи из защитата на Наполи и с хубав удар под гредата направи 2:1.
В добавеното време резервата Дуван Сапата изравни, но това не бе достатъчно за Наполи.

След като отстъпи с 0:1 в първия мач, сега Наполи се надяваше на домакинското предимство, за да продължи напред. Италианците никога не бяха губили у дома срещу португалски тим, а Наполи този сезон спечели всички срещи от Европа на "Сан Паоло" - 4 от 4.
Кристиян Маджо се прибра от Португалия след първия мач с контузия, която се усложни по време на полета. Той трябваше да бъде опериран заради проблеми с дробовете и няма да играе поне месец.
Енрике застана на мястото на Маджо отдясно. Гонсало Игуаин водеше атаката на домакините, а зад него бяха Горан Пандев, Лоренцо Инсине и Драйс Мертенс. Марек Хамшик и Хосе Кайехон получиха почивка.
Порто също направи някои промени. Вратарят Елтон, който направи изключителни спасявания в първия мач, няма да играе повече този сезон заради контузия на ахилеса. Защитникът Алекс Сандро пък бе наказан.
Наполи започна много по-добре мача и натисна съперника. Италианците редуваха атака след атака. Мертенс подаде добре надясно, за свободния Енрике, който стреля с десния крак, но не уцели вратата.
След това Гулам намеи Игуаин, но Пипита от добра позиция не успя да стреля във вратата.  Усилията на Наполи дадоха резултат в 21-ата минута, когато домакините поведоха.
Прекрасно подаване на Игуаин към Пандев послужи на македонеца да преодолее вратаря Фабиано. Това бе първи гол на Пандев в евротурнирите от март 2011 г., когато вкара за Интер срещу Байерн.
Наполи продължи да играе по-добре. Порто имаше повече топката, но в атака не създаваше нищо. Драконите завършиха първото полувреме без точен удар във вратата на Пепе Рейна, който играеше мач №142 в евротурнирите.
Преди почивката Игуаин опита да осигури гол и за Мертенс, като го изведе добре, но белгиеца стреля слабо.
След паузата Наполи продължи да атакува и да търси втори гол. На хората на Рафа Бенитес им трябваше победа с 2 гола, за да се класират напред.
Лоренцо Инсине накара вратаря да спасява с удар на близката греда, а след това Пандев прати топката над вратата.
Порто се нуждаеше от гол като гост и бе близо до това. Карлос Едуардо стреля с глава и топката профуча покрай гредата.
В 59-ата минута Гонсало Игуаин пропусна да удвои аванса на своите. Той остана сам срещу вратаря Фабиано, който обаче с една ръка успя да спаси удара на Пипита и да запази шансовете на Порто.
След това и удар на Инсине в близкия ъгъл бе сасен от Фабиано. Наполи спокойно можеше да води с 3-4 гола.
Вместо това Порто изравни. В 69-ата минута резервата Гилас бе точен с мощен удар с левачката в близкия ъгъл. Първи точен удар за Драконите в мача и той се превърна в гол. Това означаваше, че Наполи трябва да вкара поне още 2 гола, за да продължи напред.
Голът подейства зле на Наполи. Веднага след него Порто можеше съвсем да убие интригата, но удари греда. Дефур бе човека, който нямаше късмет.
Наполи напълно спря да опитва и допусна второ попадение. В 76-ата минута бившият играч на Интер Рикардо Куаресма реализира за 1:2. Португалецът получи пространство и време да дриблира в наказателното поле и прати топката в горния ъгъл. Четвърти гол на Куаресма в последните 5 мача за Порто.
В края Наполи опита да атакува. Инлер подаде добре към Инсине, който опита да финтира вратаря, но не успя.
В добавеното време две от резервите на Бенитес комбинираха, за да спасят поне някоя точка за Италия от коефициента на УЕФА. Кайехон намери Дуван Сапата, който от няколко метра бе точен за 2:2.

НАПОЛИ - ПОРТО 2:2
1:0 Пандев 21
1:1 Гилас 69
1:2 Куаресма 76
2:2 Сапата 90
Наполи: Рейна, Енрике, Фернандес, Албиол, Гулам, Инлер, Бехрами, Мертенс (84 Кайехон), Пандев (68 Хамшик), Инсине, Игуаин (78 Сапата)
Порто: Фабиано, Данило, Мангала, Рейес, Рикардо, Карлос Едуардо (63 Хосуе), Фернандо, Дефур, Варела (66 Гилас), Мартинес, Куаресма (80 Лика)

http://www.gol.bg/europaleague-osminafinali/2014-03-21/dva-gola-za-7-minuti-na-porto-izhvarliha-napoli