понеделник, 10 март 2014 г.

Наполи надигра Рома



 
     Наполи напълно отказа Рома от битката за титлата, като победи Вълците с 1:0 у дома в дербито на кръга в Серия А. Неаполитанците нанесоха едва втората загуба на столичани този сезон, но след нея Рома остана на 14 точки от лидера Ювентус, макар да има мач по-малко.
Наполи пък се доближи на 3 точки от Вълците и запази шансовете за втората позиция и директно класиране в Шампионската лига. Което обаче е по-важно за тима на Рафа Бенитес, отборът му вече има 10 точки аванс пред четвъртия Фиорентина.
Единственият гол в мача падна в 81-ата минута. Вкара го Хосе Кайехон с глава след центриране на Гулам. През първото полувреме Рома пропусна много положения за гол, като и двамата вратари имаха изключителен ден и спасиха много.
Това бе второ поражение за Вълците през сезона, след като паднаха с 0:3 от Ювентус през януари. 
   Мачът бе вторият срещу третият, като основната дилема бе битката за директно класиране в Шампионската лига. Макар да имаше два мача по-малко Рома, изоставаше на 14 точки от лидера Ювентус. За Наполи пък това изглеждаше като последен шанс да опита да настигне Вълците на второто място. Разликата бе 6 точки и мач по-малко за столичани.
Рома имаше само една загуба за целия сезон в Серия А, но отпадна от Наполи на полуфинал за Купата на Италия миналия месец, като тогава небесносините спечелиха с 3:0 в Неапол.
За Наполи имаше рокади в средата на терена, защото Жоржиньо не можеше да играе заради настинка, а Валон Бехрами получи контузия на тренироката сутринта. Инлер и Джемайли действаха в средата на терена.
   В Рома имаше един основен отсъстващ - капитана Франческо Тоти. Даниеле де Роси пък бе наказан, след като удари Мауро Икарди при равенството срещу Интер преди седмица. Изненадващо обаче Матия Дестро остана на пейката, докато Жервиньо бе на върха на атаката.
Рома започна много по-добре мача. Не бяха изминали и 120 секунди, когато Жервиньо се измъкна зад защитата на съперника, но удара му с глава не бе достатъчно добър, за да затрудни Пепе Рейна.
   Мачът обаче не се разви добре за Вълците. Още в 12-ата минута Кевин Строотман бе сменен заради контузия. Холандецът имаше проблеми в коляното след контролата на Холандия с Франция и беше под въпрос. В началото на мача, той на два пъти падна и в крайна сметка отстъпи мястото си на ветерана Тадеи.
Рома обаче бе по-добрият отбор в началото. Жервиньо пропиля отлична контраатака, а след това Наинголан стреля силно и Рейна трябваше да спасява. Удар от воле на Гонсало Игауин мина успоредно на вратата. 
   Натискът на гостите доведе до гол в средата на полувремето. Удар с глава на Мехди Бенатия след центриране от фаул на Флоренци, спря в мрежата. Съдията обаче правилно отмени гола заради засада.
Реферът Роки обаче имаше и неприятни моменти. В една ситуация свири засада и чак после осъзна, че подаването е от тъч и тогава няма засада и трябваше да се извинява на бесния Игуаин.
   Рома пропусна поредното положение малко преди паузата. Жервиньо финтира съперник и излезе сам срещу вратаря, но Рейна на два пъти парира ударите на нападателя.
Испанският страж на Наполи беше в отлична форма и изби мошен удар на Бастос, който отиваше под гредата. Вратарят на Рома Де Санктис, който игра дълго време за Наполи, също показа уменията си. Той изби удар на Мертенс.
След паузата Наполи опита да натисне. Мертенс овладя топката и стреля от дистанция, но удара облиза напречната греда и излезе в аут.
Веднага след това Де Санктис трябваше да спасява. Този път Кайехон бе сам срещу вратаря, но стража на Рома го спря.
Натискът на домакините бе осезаем. Мертенс центрира, топката стигна до Игуаин, който стреля, но над вратата.
Тези пропуски сякаш посъбудиха Рома. Жервино подаде отлично към Майкон в наказателното поле, но удара на бразилеца бе избит в корнер от Рейна. Испанският страж след това парира и удар на Бастос.
   Двамата вратари бяха в отлична кондиция и буквално не даваха шанс на нападателите. Кайехон стреля силно от дистанция, но Де Санктис се хвърли и спаси.
Наполи стигна до пробива в мача в 81-ата минута. Гулам проби отляво и центрира прекрасно към далечната греда, където защитата на Рома забрави за Кайехон. Испанецът засече топката с глава и я вкара в горния ъгъл, като тя се отклони и в страничната, и в напречната греда.
Това беше 10-и гол на Кайехон този сезон в първенството, което е с две попадения повече, отколкото вкара общо в последните си два сезона (8 гола).
В добавеното време Майкон стреля много силно от дистанция, но топката мина на сантиметри от гредата.
НАПОЛИ - РОМА 1:0
1:0 Кайехон 81
Наполи: Рейна, Маджо, Фернандес, Албиол, Гулам, Инлер, Джемайли (61 Енрике), Мертенс, Хамшик (73 Инсине), Кайехон (85 Пандев), Игауин
Рома: Де Санктис, Майкон, Бенатиа, Кастан, Романьоли (85 Дестро), Строотман (13 Тадеи), Наинголан, Флоренци (75 Ляич), Пянич, Бастос, Жервиньо

Няма коментари:

Собствено Търсене