петък, 31 октомври 2008 г.

Докъде ще стигне възроденият Наполи?

Големият удар бе привличането на Есекил Лавеци

"Приказката Наполи продължава", написа журналистът от "Гадзета дело Спорт" Руджерио Паломбо след победата на южняците над Лацио (1:0) в неделя. Дори собственикът на неаполитанците клуб Аурелио де Лаурентиис, който е един от най-изтъкнатите филмови продуценти в Италия, не би могъл да напише по-добър сценарий за възраждането на своя отбор. Когато той купи клуба за 29,25 млн. евро през 2004 година, тимът бе изпаднал от Серия В, след като бе обявил фалит с дългове в размер на повече от 70 млн. евро. След сключването на сделката южняците бяха върнати в Серия С1, но нямаха нито екипи, нито тренировъчна база, нито футболисти.

С помощта на Пиерпаоло Марино, когото веднага назначи за спортен директор, Де Лаурентиис сглоби отбор за две седмици и бе готов за началото на сезона. А през януари 2005 неаполитанците назначиха за треньор Еди Рея. Той бе ръководил близо 20 различни тима и никъде не беше се застоявал повече от три години. След като в края на въпросния сезон тимът загуби плейофа за влизане в Серия В, Рея успя да качи Наполи с две дивизии по-нагоре в рамките на две години.

Специалистът бе смятан за един от фаворитите за уволнение преди старта на настоящия сезон, въпреки че при завръщането си в елита Наполи завърши на осмо място. Де Лаурентиис обаче беше недоволен, че отборът се е добрал до участие в Купата на УЕФА чрез турнира Интертото, след като инвестира солидни суми във футболисти като Лавеси, Хамшик и Гаргано. През лятото собственикът на Наполи ясно даде да се разбере, че Купата на УЕФА е само трамплин за по-големи успехи.

В крайна сметка Рея запази поста и наскоро Де Лаурентиис заяви, че треньорът трябва да остане в Наполи "до края на живота си". Можем да му простим този емоционален изблик. Все пак Наполи не бе качвал върха в елита от старта на сезон 1994-1995.

Тактиката на Рея носи резултати и отбраната му от трима души се справя отлично въпреки контузиите на няколко титулари и злобните подмятания на местни журналисти, че с 3-5-2 отборът няма да постигне нищо. Но човекът, който може би заслужава най-голяма похвала, е Марино, чийто приоритет е трансферната политика. Миналото лято Де Лаурентиис наистина извади доста пари, но затова пък Марино ги използва много ефективно. Големият удар бе привличането на Есекил Лавеци. Неговият трансфер за 5,5 млн. евро е може би най-сполучливият ход, на който Серия А е ставала свидетел в последните години.

В същото време треньорът Рея донякъде предизвика съдбата, като заяви, че при победа над Лацио в Рим целта на Наполи ще бъде влизане в Шампионската лига. Вярно е, че южняците се представят много добре въпреки трудния календар. Но е вярно също, че в момента нивото в Серия А е много високо. Неаполитанците са един от 7-8 тима, способни да бият, но и да загубят от всеки друг.

- Трябва да запазим спокойствие, да стъпим здраво на земята, защото първенството е трудно и силите са изравнени - призна Лавеси след успеха.

Добре е Де Лаурентиис и Рея да се вслушат в думите на голямата си звезда. Неаполитанците имат повод да са доволни от представянето си, но до края на първенството остава много време.



Паоло Бандини, в. "Гардиън" (превод в. "7 дни Спорт")


http://donbalon.eu/shots509.html

Няма коментари:

Собствено Търсене