неделя, 28 февруари 2010 г.

Страхотна драма в Неапол отдалечи Рома от титлата


Страхотна драма в Неапол отдалечи Рома от титлата

Наполи и Рома завършиха 2:2 в среща от 26-ия кръг на италианската Серия "А". След по-скоро скучно първо полувреме двата тима изиграха изключително емоционална и вълнуваща втора част, като в крайна сметка мачът завърши без победител. Жулио Баптища от дузпа в 59-ата и Мирко Вучинич в 65-ата минута се разписаха за Рома, а резервата Херман Денис в 74-ата и словашкият полузащитник Марек Хамшик от дузпа в последната минута бяха точни за Наполи.
Загубата на 2 точки отдалечи Рома от титлата в Италия, след като преките конкуренти Интер и Милан спечелиха своите срещи। "Вълците" са трети в класирането с 51 точки. Лидер е Интер с 58, а Милан е втори с 54. Наполи е пети с 41 точки, колкото има и четвъртият Ювентус. "Старата госпожа" обаче е с мач по-малко, като по-късно тази вечер посреща Палермо.
Най-интересните моменти през първото полувреме се случиха в края на първата част. В 37-ата минута малко не достигна на бразилския нападател на Рома Жулио Баптища да достигне центрирането на Мирко Вучинич от фаул и да засече топката в противниковата мрежа. В 40-ата минута словашкият полузащитник на Наполи стреля опасно от дъгата на наказателното поле, но топката мина над вратата. Футболистите на наполи изпълниха множество ъглови удари, но не успяха по никакъв начин да се възползват от това. В 44-ата минута аржентинският защитник на "вълците" Николас Бурдисо стреля лошо с глава след корнер, а секунди след това нападателят на домакините Фабио Куалярела опита задна ножица в наказателното поле на гостите. Ударът му не се получи, но останаха сериозни съмнения за нарушение на Бурдисо срещу нападателя. Дузпа обаче не бе отсъдена.
Най-чистото голово положение през първата част дойде секунди преди почивката. Десният халф-бек Кристиан Маджо бе длъжен да се разпише от непосредствена близост след центриране отляво. Той заби с глава в земята топката, която нямаше как да бъде достигната от Дони, но прехвъли вратата и "вълците" оцеляха в тази ситуация.
В 51-ата минута аржентинският нападател на Наполи Езекиел Лавеци получи топката от Хамшик отдясно и центрира остро, но нямаше негов съотборник, който да засече топката в мрежата. Секунди след това Баптища опита да изненада вратаря на Наполи Морган Де Санктис, но опитният страж не бе затруднен. В 59-ата минута Рома успя да поведе в резултата. Бразилецът Жулио Баптища бе фаулиран в наказателното поле на Наполи от Уго Кампаняро и съдията Никола Рицоли посочи бялата точка - дузпа за "вълците". Потърпевшият Баптища застана зад топката и въпреки че Морган Де Санктис хвана ъгъла, вратарят не успя да стори нищо срещу безпощадния удар на бразилеца. Само две минути след гола на Рома бразилският защитник на гостите Жуан фаулира Куалярела в наказателното поле на гостите, но Рицоли ощети домакините, като незаслужено показа жълт картон за симулация на нападателя на Наполи, вместо да отсъди дузпа.
В 65-ата минута Рома поведе с 2:0। Мирко Вучинич вкара прекрасен гол, като си спря топката с гърди след центриране на Тадей и с чудесен удар от въздуха матира Де Санктис. Рома вече бе много близо до трите точки.

Домакините обаче не се предадоха. В 74-ата минута резервата Херман Денис стреля опасно с глава, но топката мина на сантиметри встрани от вратата. Минута по-късно обаче нападателят не прости на Дони и с прекрасе шут от въздуха с левия крак намали резултата на 1:2. В 82-ата минута пазеният от Бурдисо Куалярела отново падна в наказателното поле на Рома, като този път наистина по-скоро изглеждаше, че нападателят симулира - отново мълчание от страна на съдията. Секунди след това Денис бе много, много близо да изравни резултата, но отново, както и малко по-рано, ударът му с глава излезе съвсем малко в аут.
В последната минута Наполи все пак получи дузпа - след игра с ръка в наказателното поле на френския защитник на Рома Филип Мексес। Зад топката застана Марек Хамшик и словакът не сбърка - 2:2, въпреки че Дони хвана ъгъла. В петте минути добавено време домакините дори можеха да стигнат и до пълен обрат, но "вълците" някак оцеляха.
Наполи – Рома 2:2
0:1 Баптища 59’ (дузпа)
0:2 Вучинич 65’
1:2 Денис 75’
2:2 Хамшик 90’ (дузпа)
Наполи: Де Санктис, Ринаудо, Канаваро, Капманяро (Денис– 67’), Ароника, Пациенца (Мацари – 64’), Гаргано, Маджо, Лавеци, Куалярела, Хамшик;
Наставник: Валтер Мацари;
Рома: Дони, Мексес, Жуан, Бурдисо, Перота, Де Роси, Тадей, Риизе, Мота, Вучинич, Баптища;
Наставник: Клаудио Раниери;
Стадион: „Сан Паоло”;
Рефер: Никола Рицоли;

http://www.sportal.bg/news.php?id=224076

Няма коментари:

Собствено Търсене