събота, 14 декември 2013 г.

Италианците победиха с 2:0, но отпаднаха от Шампионската Лига




С голове на на Гонсало Игуаин и Хосе Кайехон Наполи спечели  с 2:0 срещу Арсенал в последния кръг от Група F на Шампионската Лига, игран на стадион "Сан Паоло".
Тази победа обаче се оказа без значение, тъй като в другия мач Борусия Дортмунд измъкна драматична късна победа с 2:1 срещу Олимпик Марсилия и остави италианския тим на третото място.
Двубоят бе сравнително равностоен, като Игуаин откри резултата в 72-та минута. Малко след това "артилеристите" останаха с човек по-малко заради втори жълт картон на Микел Артета.
При това положение Наполи можеше да натисне в опит да вкара още два гола, което щеше да направи резултата от другия мач без значение за италианците. Вместо това тимът на Рафа Бенитес сякаш бе доволен да запази минималната победа. Едва в 93-та минута Игуаин вкара втория гол, но вече бе късно за решителното трето попадение.
Заради загубата пък Арсенал изпусна първото място и записа втори разочароващ мач след равенството 1:1 срещу Евертън през уикенда.
В състава на Наполи  липсваха контузените Пепе Рейна, Марек Хамшик, Хуан Сунига и Джандоменико Место. Лоренцо Инсине пък бе оставен на пейката.
За Арсенал пък продължаваше да е аут Бакари Саня, както и дългосрочно контузените играчи. Джак Уилшър и Аарън Рамзи пък бяха получили почивка от Арсен Венегер.
Мачът можеше да започне с шокиращ гол за Наполи още в първата минута, след като Гонсало Игуаин бе изведен зад защитата на Арсенал, но съдията отсъди засада. На повторението обаче се видя, че решението бе по-скоро грешно.
Малко по-късно Мертенс даде фантастичен 40-метров пас за Горан Пандев и той излезе на стрелкова позиция. Той обаче се забави с удара и така ъгълът се скъси, което позволи на Шчесни да спаси.
В 15-та минута Наполи спечели пряк свободен удар на удобна позиция пред наказателното поле. Вместо да отправят директен удар към вратата обаче домакините разиграха заучено и Кайехон получи копващо подаване в наказателното поле, но след това не можа да намери съотборник.
Постепенно "артилеристите" овладяха играта и в средата на полувремето имаха добра възможност да открият резултата. След хубава атака на едно докосване Жиру получи топката от Фламини непокрит в наказателното поле, но 
диагоналният му удар с левия крак бе спасен от вратаря. Избитата топка попадна в Месут Йозил около точката на дузпата, но той се подхлъзна и не можа да нанесе втори удар.
Натискът на Наполи бе изчезнал и домакините се затрудняваха с организиране на атаките. В 37-та минута обаче Кристиан Маджио бе изведен отдясно и Шчесни излезе неразчетено да го пресрещне. Лявото крило на домакините опита прехвърлящ удар, но от сравнително трудна позиция го направи много неточно.
Две минути преди почивката Шчесни отново игра колебливо и изчисти върната топка право към главата на Игуаин, но той нямаше време за реакция и топката просто рикошира в него и излезе в аут.
Второто полувреме започна с равностойна игра, без сериозен натиск на нито един от двата отбора. В 58-та минута домакините изведнъж стигнаха до чисто положение. Армеро получи пас по крилото и с високата си скорост подмина Росицки и навлезе непокрит в наказателното поле. Когато обаче оставаше по-лесното той стреля право в ръцете на Шчесни.
Постепенно Наполи се активизира и започна да организира по-опасни атаки. При една такава Кайехон бе изведен отдясно, но се забави с миг и не можа да излезе сам срещу вратаря. Той все пак успя да стреля от границата на наказателното поле, но встрани от вратата.
Малко по-късно Инсине пробва силен удар от 25 метра и намери очертанията на вратата, но Шчесни се хвърли и спаси. В 70-та минута Наполи създаде чудесна атака и Игуаин получи в наказателното поле, но от странична позиция стреля неточно. При тази ситуация той можеше и да потърси съотборник встрани.
В 73-та минута обаче аржентинецът се реваншира с чудесен гол. Той получи топката на границата на наказателното поле с гръб към вратата и защитник до него. Пипита обаче овладя топката чудесно, завъртя се и със страхотен удар заби топката до страничната греда.
Четвърт час преди края пък Арсенал получи нов удар, след като Микел Артета получи втори жълт картон и бе изгонен от игра.
Въпреки това домакините не се впуснаха в остри атаки и очевидно не искаха да рискуват преднината си, надявайки се на благоприятен развой в другия мач. Все пак в 82-та минута Инсине получи добра топка на първата греда в наказателното поле, но не успя да я уцели.
Две минути преди края Арсенал имаше не много чиста възможност за гол, след като Монреал центрира в наказателното поле за Жиру, но притиснат от защитник французинът не засече добре от воле.
Във втората минута от даденото от съдията допълнително време Кайехон вкара втори гол, след като получи хубав пас от Инсине в наказателното поле и технично прехвърли Шчесни.
Наполи - Арсенал 2:0
1:0 Игуаин 73
2:0 Кайехон 92
Наполи: Кабрал, Маджо, Фернандес, Албиол, Армеро, Джемаили, Бехрами, Мертенс, Кайехон, Пандев (57 Инсине), Игуаин
Арсенал: Шчесни, Гибс, Мертезакер, Косиелни, Дженкинсън, Артета, Фламини, Росицки (74 Монреал), Касорла (67 Рамзи), Йозил, Жиру

Игуаин: Невероятно е, че отпадаме с 12 точки
"Несправедливо е, има отбори, които се класират с една победа", не скри разочарованието си стрелецът
Нападателят на Наполи Гонсало Игуаин остана много разочарован след като неговият тим отпадна от Шампионската лига, въпреки снощната победа с 2:0 над Арсенал.
"Нямахме късмет, защото няма какво друга да бъде, след като си спечелил 4 от 6 мача и си елиминиран. Това е нещо, което не се случва толкова често", сподели Игуаин след срещата.
"Невероятно е, че не продължихме напред. Несправедливо е, наистина. Да спечелиш 12 точки в толкова трудна група с два толкова силни отбора като Арсенал и Дортмунд..."
"Има отбори, които се класират напред с една или две победи, с 6-7 точки. Това е много разочароващо. Но ние трябва да гледаме напред."
"Имаше момент в снощния мач, в който бяхме уморени. Сега ще мислим за Лига Европа, първенството и купата на Италия. Целта ни е да спечелим Лига Европа. Това е европейския трофей и той е важен за нас", добави Игуаин.


Рафа Бенитес: Наполи заслужаваше да се класира за осминафиналите
     Старши треньорът на Наполи Рафаел Бенитес заяви след победата над Арсенал, че отборът е заслужавал да се класира за осминафиналите в Шампионската лига.
„Всички трябва да бъдат горди с това, което направи Наполи. Отборът заслужаваше да се класира за осминафиналите на Шампионската лига”, коментира Бенитес.
„Трябваше да вкараме по-рано първия гол. Ние знаехме, че двубоят в Марсилия върви при равен резултат и се страхувахме да натиснем повече Арсенал. За съжаление това е футболът”, добави испанецът.
„Нашето представяне в Шампионската лига бе много успешно, защото спечелихме 12 точки”, продължи треньорът на Наполи.
„Мачовете в Лига Европа започват през февруари, така че сега ще се концентрираме върху представянето си в Серия А”, каза още Рафаел Бенитес.

Няма коментари:

Собствено Търсене